top of page
1B1A8521.jpg

Gitanes de Palautordera

la dansa ens uneix

fotografia cedida @marianopages

La dansa ens uneix: Bienvenido
1B1A4580.JPG

El ball de gitanes: color, cultura i tradició

Una explosió d'alegria

El ball de gitanes és una dansa viva conservada a Santa Maria de Palautordera. Que es balla a la plaça de la Vila tot anunciant l'inici de la primavera i de la fertilitat. Que amb tots els personatges que hi participen coronen el punt d'explosió de color, cultura i tradició.

Amb aquest esperit i il·lusió, i de la mà de l'afany i delit dels dansarins, es recupera del bagul del temps aquesta tradició  fins a portar-la a eixir a l'actualitat.

Any rere any, modernitzat amb nous formats, té lloc a la plaça de la vila, a la capvuitada del diumenge de Carnaval. Sempre, amb l'esperit de l'anhel per recuperar una tradició per al delit de tots els vilatans i vilatanes. 

La dansa ens uneix: Acerca de

Els personatges de la festa

Capità de cavall, vell i vella i diablots

El ball de gitanes és ple de simbolisme i s'ajuda de personatges per entendre'ls millor.

La tradició, el temps i la disbauxa rauen en les figures del Capità de cavall, el vell i la vella i; els diablots.

yitQB8EbyWzLOFpS245W-UVY4mSOCJPkj8ivEcSC5YgeJxFPc.jpg

Diablots

Els diablots, malgrat la seva mala fama, espanten els mals auguris i mantenen neta la plaça per què els dansaires puguin lluir-se.

Tanmateix, es faran veure durant la ballada a través de les seves malifetes.

1B1A4663.JPG

Capità de cavall

"Palauencs i palauenques, distingit públic, digníssimes autoritats:

Un any més la colla que represento espera impacient el permís per entrar a la plaça i omplir-la amb les danses rituals de les nostres gitanes.

Per això us demanen permís, digníssimes autoritats, per Fer sonar a els picarols con los passos de la dansa i que el so porti fecunditat a la nostra terra i pau al món ".

1B1A4567.JPG

Vell i vella

El vell i la vella són uns personatges amb simbologia pròpia, tot representant l'hivern que dona pas la primavera: florida i estimada.

La dansa ens uneix: Inventario

Caps de colla

Ser Cap de colla representa un honor i una responsabilitat per als balladors, però alhora una gran il·lusió i un reconeixement per part dels balladors i les balladores de la colla.

Des del 2021 els caps de colla de Palutordera han estat la Núra i l'Albert: joventut i tradició.

El 2023 han fet el relleu a l'Anna i en Manel: mestratge i compromís.

1B1A9165_edited.jpg

L'Anna és una excel·lent balladora i ha esdevingut una figura cabdal a la colla gràcies a la seva experiència a esbarts tan com a balladora com a mestra.

Anna

1B1A9178.jpg

En Manel és un ballador de pedra picada.

Entusiasta i sempre disposat a donar un cop de mà.

Juntament amb l'Anna són una parella perfecte plena d'idees per dinamitaar el grup.

Endavant!

Manel

La dansa ens uneix: Testimonios

DANSAIRES

Núria-Albert-Roser-Dani-Marc-Esther-Marta-Roser-Montserrat-Manel-Josep-Maribel-Mertitxell-Gemma-Roser-Roger-Montse-Santi-Glòria-Xavi-Pol-Laia M.-Bàvhana-Gael-Laia V.-Anna- Dani V.- Míriam-Patrícia-Anna M.-Pepa-Laura B.-Òscar-Anna B.-Clàudia

Els nostres balladors de gitanes, assaig darrera assaig, amb il·lusió, constància i perseverança frisen amb el moment de sortir a plaça.

Testimonis

BIS(2)-2144_edited.jpg

Laia

"Ballar em fa feliç.

Amb la colla de Palautordera, que és com una família, encara més.

Visca les gitanes de Palautordera!"

La dansa ens uneix: Equipo
DSC_4073.jpg

Els balls i la música

El ball i la música de gitanes són un tret característic i diferenciador que varia, en mesura, de poble en poble a tot el llarg de la comarca.

Puntejar, saltar i fer giragonses no serien possible sense les notes musicals de la cobla, ja que una bona ballada depèn en gran mesura de l'orquestra .

Les gitanes de Palautordera mantenen un ball basat en la molla i el punteig, amb estil propi.

La Polca, la Part de tres o el Vals jota, són danses autòctones que, tot i compartir espai, destaquen per una harmonia i delicadesa incomparable.

Els balls de les gitanes de Palautordera són la Polca de Palautordera, les Cintes del Vallès, l'Entrada de ball o Catxutxes, la Part de tres o Contradansa, el Vals jota i la Polca de Sant Celoni.

La dansa ens uneix: Servicios
1B1A4785_edited.jpg

La polca de Palautordera

La polca de Palautordera és un ball d'origen ancestral, que es balla en rotllana acompanyat del so de les castanyoles i el xivarri dels picarols.
La polca de Palautordera destaca per la destressa dels balladors a l'hora de fer sonar les castanyoles, ja que l'última tirada del ball la cobla cedeix el pas a les castanyoles-

1B1A4780.JPG

Castanyoles i picarols

Les castanyoles són un instrument diferenciador i característic en el ball de gitanes, així com el so inconfusible que produeixen els picarols dels camals que duen els balladors i que omplen la plaça i els carrers de la vila d'alegria.

Gael i Bàvhana.jpg

Mantó de manila

Els mantons que llueixen les balladores són una explosió de color, que omplen de lluminositat, alegria i xerinola els carrers i la plaça de Palautordera.

La dansa ens uneix: Music Player